Wat doen wij?


‘t gEZELschap is een kleinschalige ezelboerderij gelegen in hartje Dessel, hartje Kempen.

‘t gEZELschap ligt op een rustgevende unieke locatie en biedt interacties met ezels aan in de natuur. We zijn gericht op kinderen en volwassenen met of zonder een beperking en personen met dementie. Alle mensen, groot of klein, zie je opleven in contact met de ezels. Door onze positieve ingesteldheid en speelsheid hebben we een laagdrempelig aanbod van individuele sessies of groepsbezoeken, met als doel om de levenskwaliteit van elke bezoeker te verhogen.

’t gEZELschap richt zich tot kinderen en volwassenen met of zonder een mentale of fysieke beperking of met moeilijkheden, waarvoor begeleiding met behulp van ezels wordt aangeboden in een unieke en rustgevende groene omgeving. Ezels staan bekend om hun volgzame karakter en vormen de vriend bij uitstek voor zowel volwassenen als kinderen. Hun vriendelijke ogen en grote oren, zachte vacht werken erg vertederend en maken bij mensen reacties los die niet voor mogelijk worden gehouden.

Onze bezoekers kunnen een bezoek brengen in het kader van puur plezier.

Waar wij voor staan

  • Respect : Elkaar gelijkwaardig en vanuit wederzijdse waardering benaderen.
  • Openheid : Verwondering koesteren en elkaar onbevangen ontmoeten.
  • Spel en plezier : Een unieke sfeer en amusement zijn de drijfveer voor ons engagement. We willen samen spelen en plezier maken. We leren van elkaar, ontplooien ons en nemen verantwoordelijkheden op.
  • Open voor iedereen : We staan open voor iedereen, hebben respect voor ieders mening en oordelen niet op basis van huidskleur, uiterlijk of geaardheid. Pesten en uitsluiten horen niet thuis bij ons.

Waarom een ezel?

Een ezel is, in tegenstelling tot de vele clichés, een heel zachtaardig, geduldig en slim knuffeldier. Hij heeft een grote nieuwsgierigheid waardoor hij geneigd is steeds naar de mensen toe te komen. Contact aangaan met een ezel verloopt hierdoor meestal vlekkeloos. Een ezel zal je, na je uitgebreid te hebben besnuffeld, steeds accepteren, wie of wat je ook bent. Een ezel wekt door zijn ontspannen en gelukzalige indruk een groot vertrouwen op. Dit hebben we nodig wanneer kinderen, jongeren en volwassenen willen ervaren, groeien en bloeien.

Dat mensen denken dat ezels domme, eigenzinnige dieren zijn, komt vooral voort uit hun intelligentie en voorzichtigheid. Als er gevaar dreigt, zal elk ander dier het op een rennen zetten, maar een ezel blijft stokstijf staan.

Ezels worden in veel landen niet gezien als wezens met gevoelens en een eigen karakter, maar puur en alleen als een gebruiksvoorwerp. Niets is helaas minder waar, ezels zijn helemaal niet dom of lui, ze zijn zelfs heel intelligent.

Leer de ezel van dichtbij kennen….en ontdek dat ze een bijzondere intelligentie, geduld, vriendelijkheid, vertrouwen en hun eigen wijsheid hebben en natuurlijk hun grote knuffelgehalte.

Over mij


LENNIE WUYTS

Ik ben geboren en getogen in het Witgoor (deelgemeente van Dessel) en opgegroeid in het groen en tussen de dieren, met een uitgesproken passie voor ezels.

Toen wij enkele jaren geleden gevraagd werden om tijdens de kerstperiode 2 van onze schapen in de kerststal te plaatsen ben ik onmiddellijk verliefd geworden op de ezel die daar voor die periode ook stond. Een klein grijs ezeltje genaamd Julie. Ook al ging ik eigenlijk dagelijks met mijn ouders mee om de schapen te voederen, ging mijn volledige aandacht eigenlijk alleen maar uit naar Julie. Ook Julie moet dit zo aangevoeld hebben want van de moment dat wij met de auto aangereden kwamen begon ze al luidkeels te roepen. Het zaadje was geplant…

Toen ik enkele jaren later mijn 2 eigen ezels, Pepper en Nina, kocht kon mijn geluk dan ook niet meer op. Ezels hebben me altijd aangetrokken en gefascineerd.
Door de aankoop van mijn eigen 2 ezels begon ik me te verdiepen in de wereld van de ezels (verzorging, voeding, huisvesting, gedrag..) en al snel ontdekte ik hoe bijzonder deze dieren wel niet waren. En ook dat ze liefst gezelschap hebben. En zo ben ik dan ook terechtgekomen bij Anegria. Anegria is een opvangcentrum voor verwaarloosde en mishandelde ezels of voor ezels die geen thuis meer hebben door omstandigheden. Daar vonden we al snel Zania, een ezelin die recent in beslag was genomen wegens verwaarlozing. Zania bleek drachtig te zijn en na 4 lange maanden wachten heeft zij ons Indy geschonken. Twee jaar later is mijn kudde van 4 nog uitgebreid met de komst van een reuzenezel genaamd Helena.

De ezels brachten me in contact met andere ‘ezelmensen’. En zo ontdekte ik dat ezels ook kunnen ingezet worden bij therapie voor mensen met een beperking (asinotherapie).
Ik volgde een cursus Asinotherapie bij Ezelstal Hans & Grietje in Maastricht.
Het zaadje was al geplant….en begon nu ook langzaam te groeien, eerst in mijn hoofd, nadien steeds concreter.

Mijn opleiding en werkervaring in de zorgsector, mijn ervaring uit mijn job als busbegeleider voor kinderen met een beperking en mijn passie voor de ezeltjes vallen als puzzelstukjes in elkaar. ‘t gezelschap is geboren.